Intervju med den talangfulla cosplayaren Linn Eriksson

Linn Eriksson

Fotograf: Jacob Vicencio

COSPLAYAREN LINN ERIKSSON

Linn Eriksson är en talangfull cosplayare som tex vunnit flera priser i Cosplay-SM. 2015 tog hon hem förstapris! Vi är glada att vi fått tillfälle att prata mer med Linn om vad cosplay betyder för henne och att vi nu kan dela med oss av det till er. 

Psst! Missa inte de fantastiska cosplaybilderna på Linn längst ner i inlägget!
Vill ni fortsätta följa Linn? Kolla in hennes Instagram

Vad betyder cosplay för dig?

Jag gjorde min första cosplay 2009 och sedan dess har hobbyn varit mitt stora intresse i livet. Det har gett mig mycket glädje genom åren och gjort mig till den jag är idag. Att sätta mig ned och arbeta med en dräkt är mitt bästa sätt att varva ner och återhämta mig efter en stressig vecka.

Hur mycket tid lägger du på att skapa en dräkt och hur mycket skapar du själv?

När jag började var att köpa dräkter inte lika lätt som idag och att skapa sin egen dräkt var därför en självklarhet. Jag upptäckte att jag tyckte hantverket i sig var den roligaste biten och jag började ställa upp i tävlingar något år efter min första dräkt. I tävlingar behöver du ha gjort mer eller mindre allt själv från grunden. Även om jag inte tävlar på samma sätt idag så har alla mina år som tävlingsdeltagare styrt hur jag är van att göra dräkter. Handgjorda dräkter av hög kvalitet tar tid och cosplay kan vara ett otroligt tidskrävande hantverk. Vissa projekt är stora och tar flera år och vissa kan man göra på någon månad. I snitt tar det mig 6-9 månader att slutföra ett projekt om jag arbetar med det fokuserat på min begränsade fritid.

Vad är det roligaste med skapandet?

Något av det roligaste är planeringen av ett nytt projekt samt att leta material. Jag älskar tyg och att jaga rätt på de perfekta tygerna och hitta intressanta kombinationer av texturer för att skapa din egen version av dräkten är en sport i sig. Ibland tar det tid, men det är väldigt tillfredsställande när man lyckas göra ett bra fynd eller upptäckt. Jag gillar att börja i omvänd ordning till skillnad från många och bestämmer mig inte för att börja med ett projekt förrän jag hittat material som passar.

Vad är den största utmaningen med skapandet?

Eftersom det ofta tar så lång tid innan en dräkt är färdig så är den största utmaningen att faktiskt bli klar. Hur kul skapandet i sig än är finns det alltid perioder när motivationen är låg och saker inte går som man tänkt sig. Det är inte lätt att hålla fokus på målet även om man har en deadline som en tävling eller ett photoshoot som man behöver bli klar till. Det känns ofta mer frestande att börja på ett nytt projekt när man har kört fast. Om jag inte har en deadline gillar jag att ha ett par projekt att arbeta med parallellt så att jag kan få en paus från det ena ibland och jobba med något annat. Med åren har jag också blivit bättre på att välja projekt som jag vet att jag kommer tycka är roliga och undviker dräkter som till större delen involverar hantverk som jag inte tycker är lika kul.

Vad är det konstigaste du använt för att skapa en dräkt?

Det bästa med cosplay är att det egentligen inte finns några regler. Du kan använda precis vad som helst för att skapa något som ofta inte existerar i verkligheten. Alla material har sina styrkor och svagheter. Som cosplaydomare är bland det mest fantastiska att se vilka oväntade lösningar folk kommer med. Det konstigaste jag själv använt var en duschslang för att göra ett svärd, men den hade exakt rätt utseende så det blev väldigt bra.

Vilken cosplay som du skapat är du mest stolt över?

Mitt största och mest utmanande projekt var att återskapa Margaerys handbroderade brudklänning från säsong 4 av Game of Thrones. Att återskapa en dräkt som också finns i verkligen kan vara väldigt oförlåtande med minimalt utrymme för egen tolkning. Jag ser det som en egen kategori cosplay i sig och då det är kul och belönande när man lyckas få till saker exakt som originalet kan det lätt driva en till vansinne när man försöker replikera vartenda stygn. Jag behöver varva denna typ av projekt med andra dräkter där jag har större kreativ frihet.

Linn som Ningguang

Karaktär: Ningguang från spelet Genshin Impact
Fotograf: Jacob Vicencio
Hemsida
Instagram

Ningguang Splashart

Karaktär: Ningguang från spelet Genshin Impact
Fotograf: Jacob Vicencio
Hemsida
Instagram

Linn som Xiao

Karaktär: Xiao från spelet Genshin Impact
Fotograf: Jacob Vicencio
Hemsida
Instagram

Dela

Senaste Nyheterna

Följ oss!

Scroll to Top