COSPLAY

COMIC CON ÄLSKAR COSPLAY!

Cosplay (Costume Play) innebär att man efterliknar olika karaktärer från film, teve och spel m.m. På Comic Con är det definitivt ett av de roligaste och populäraste inslagen. Flera av våra besökare kommer i cosplay och att bara titta på alla fantasifulla skapelser är värt ett besök i sig!

På Comic Con Stockholm erbjuder vi något för alla cosplayers – frågepaneler för den som är nyfiken, workshops för nybörjaren och tävlingar för proffsen. Du kommer också kunna besöka Cosplay Paradise där du kan delta i workshops och träffa kända internationella cosplayers men också mer lokala cosplayers. Tillsammans gör vi Cosplay Paradise till ett område där både proffs, nybörjare och nyfikna kan inspireras, umgås och utbyta ideer. 

TRÄFFA KÄNDA COSPLAYERS
I COSPLAY PARADISE!

sm kval cosplay

KVAL TILL COSPLAY-SM PÅ COMIC CON STOCKHOLM

På  Comic Con Stockholm kommer ett kval till Cosplay-SM att hållas på fredagen den 1 november i samarbete med NärCon. Kvalet består av två kategorier: craftsmanship och performance. Det går bra att delta och vinna i ena eller båda två kategorierna. Domarna väljer ut en av de tävlande som finalist till finalen 2025 baserat lika delar på hantverk och framträdande. Den som deltar i båda kategorierna har alltså större chans att bli utvald.

Mer info och anmälan kommer längre fram.

World Cosplay Summit-kval (Duo-tävling)

Vi är stolta över att presentera det svenska kvalet till World Cosplay Summit, världens största cosplaytävling! Tävlingen har hållits i Nagoya sedan 2003 och har stadigt vuxit med fler deltagande länder. 2022 deltog 27 länder från världens alla hörn!

Formatet på tävlingen kommer vara en performance-tävling för par, samma format som final-tävlingen i Nagoya. Vinnarna av kvalet kommer att belönas med en resa till Nagoya där de får boende och mat betald (värde cirka 25 000 kr!), och får tävla mot alla andra länders vinnande team. Vi hoppas att ni är lika peppade som vi att få visa upp vad Sverige går för i världens största cosplay-event! WCS-kvalet sker söndag 3 november. 

Mer info och anmälan kommer längre fram. 

wcs kval

Heroes walk on - VISA UPP DIN COSPLAY PÅ SCEN

Lördag 2 november är det dags för vår populära cosplay-show Heroes Walk On. Här kan du visa upp din cosplay-dräkt på scenen utom tävlan, eller bara bänka dig för att njuta av alla fantastiska kreationer. Eftersom detta inte är en tävling så går det jättebra att ha egen-skapade karaktärer, köpta cosplays och egna versioner av existerande karaktärer. Det går även bra att gå tillsammans i grupp eller att gå upp individuellt på scenen

Hur anmäler jag mig?
Vi samlas 60 minuter innan showen vid scenen. Där får ni en genomgång om hur uppvisningen kommer gå till, berätta för oss om vilken karaktär och från vilket verk ni cosplayar samt så får ni ert nummer i turordningen.

delta i vår cosplayparad

Välkommen att delta i vår älskade cosplayparad i samarbete med Swedish Garrison. Paraden går genom hallen två gånger om dagen. Oavsett om du är en erfaren cosplayer eller helt ny på området, är detta din chans att visa upp din fantastiska cosplay!

Paraden brukar vara en av höjdpunkterna på Comic Con Stockholm och är en festlig och inkluderande händelse där kreativitet och passion står i centrum. Vi uppmuntrar alla i cosplay att delta!

Paraderna avgår från Swedish Garrisons monter och går sedan genom hela hallen. Samling sker i god tid innan start. 

  • Fredag 1 nov: 12.30 och 15.30
  • Lördag 2 nov: 12.30 och 15.30
  • Söndag 3 nov: 11.30 och 14.00

 

 

Cosplayparad

NJUT AV FANTASTISK
COSPLAY PÅ COMIC CON

Här kan du ta del av ett urval av all fantastisk cosplay på Comic Con genom åren.

FAQ

Känner du dig trakasserad?
Ingen har rätt att röra dig, krama dig eller fotografera dig utan ditt tillstånd. Om någon får dig att känna dig obekväm, berätta för en volontär.

Vill du ta en bild?
Fråga först!

Tillsammans skapar vi en positiv och respektfull atmosfär där alla kan njuta av sin passion för cosplay utan rädsla eller obehag.

De flesta är gärna med på bild, men fråga innan och var respektfull! 

Inte alls! Vi uppmuntrar våra besökare att cosplaya, med eller utom tävlan.

Ditt vapen måste tillåtas enligt svensk vapenlag, och lagen om knivar och andra föremål.

I vapenlagen står bland annat vad som sägs om skjutvapen gäller också obrukbara vapen som i brukbart skick skulle räknas som skjutvapen.

Här kan du läsa polisens regler kring luftpistoler såsom soft airguns. Det är inte tillåtet att bära soft airgun på Comic Con.

I lagen om knivar och andra föremål står bland annat att det är förbjudet att ha knivar, stickvapen, skärvapen och andra farliga föremål på allmän plats. Exempel på knivar som inte är tillåtna kan vara svärd, karatepinnar eller sablar. Det är även förbjudet med spikar, skarpa kanter eller liknande på din cosplay.

Godkända props:
Om ditt vapen inte liknar någonting som kan vara farligt för andra (till exempel en kopia tillverkad i papier maché eller ) behöver du inte oroa dig för att bryta några av våra regler.

Föremål avsedda som leksaker för barn upp till 14 år (t.ex. en en-ton plastvattenpistol) är godkända.

Föremål som inte kan misstas för ett verkligt vapen (t.ex. en lightsaber från Star Wars eller en phaser från Star Trek) är också godkända i mässhallen.

Vapen på scen och under foto:
Det är förbjudet att ha ett utdraget svärd/kniv-replica i mässhallen. Under foton eller på scenen är det tillåtet att posera med ett vapen som är tillåtet enligt svensk lag men som inte bör vara draget i mässhallen.

Arrangören har rätt att när som helst kontrollera ditt vapen / replika för att se till att det följer alla regler ovan.

Ja, det finns ett dedikerat cosplayrum där man kan byta om. Notera dock att vi har väskförbud på Comic Con Stockholm Summer + Made in Asia den 3-5 maj. Läs mer om väskförbudet här.

Det kan vara högt tryck på detta rummet och vi rekommenderar att du kommer ombytt i största möjliga mån. 

Ja, väskförbud gäller den 3-5 maj. Vi vill vara tydliga med att det här inte är ett beslut vi som arrangörer av Comic Con har fattat, utan beslutet om väskförbud på större evenemang i Sverige är ett beslut som Polismyndigheten fattat utifrån den höjda terrorhotsnivån.

Vi förstår att detta kan vara besvärligt och medföra olägenheter för er som besökare och är fullt medvetna om att många av er önskar att bära väskor med era cosplay-dräkter, personliga tillhörigheter och liknande, men vi ber er vänligen att följa dessa riktlinjer från Polismyndigheten för att säkerställa en trygg och säker upplevelse för alla besökare. Läs mer om väskförbudet här.

UPPTÄCK MER PÅ COMIC CON

Scroll to Top