COSPLAY

COMIC CON ÄLSKAR COSPLAY!

Cosplay (Costume Play) innebär att man efterliknar olika karaktärer från film, teve och spel m.m. På Comic Con är det definitivt ett av de roligaste och populäraste inslagen. Flera av våra besökare kommer i cosplay och att bara titta på alla fantasifulla skapelser är värt ett besök i sig!

På Comic Con Stockholm erbjuder vi något för alla cosplayers – frågepaneler för den som är nyfiken, workshops för nybörjaren och tävlingar för proffsen. Du kommer också kunna besöka vår Cosplay Alley där du kan träffa kända internationella cosplayers.

cosplay-aktiviteter på comic con

World Cosplay Summit-kval (Duo-tävling)

Vi är stolta över att presentera det svenska kvalet till World Cosplay Summit, världens största cosplaytävling! Tävlingen har hållits i Nagoya sedan 2003 och har stadigt vuxit med fler deltagande länder. 2022 deltog 27 länder från världens alla hörn!

Formatet på tävlingen kommer vara en performance-tävling för par, samma format som final-tävlingen i Nagoya. Vinnarna av kvalet kommer att belönas med en resa till Nagoya där de får boende och mat betald (värde cirka 25 000 kr!), och får tävla mot alla andra länders vinnande team. Vi hoppas att ni är lika peppade som vi att få visa upp vad Sverige går för i världens största cosplay-event!

Sista anmälningsdagen till WCS-kvalet är den 19 oktober.

sm-kval

KVAL TILL COSPLAY-SM PÅ COMIC CON STOCKHOLM

På Heroes Comic Con Stockholm 2023 kommer ett kval till Cosplay-SM att hållas på fredagen den 3 november i samarbete med NärCon. Kvalet består av två kategorier: craftsmanship och performance. Det går bra att delta och vinna i ena eller båda två kategorierna. Domarna väljer ut en av de tävlande som finalist till finalen 2024 baserat lika delar på hantverk och framträdande. Den som deltar i båda kategorierna har alltså större chans att bli utvald.

För att delta i SM-kvalet behöver du anmäla dig senast 19 oktober.

Nyhet! träffa kända cosplayers i cosplay alley

På Comic Con Stockholm Summer + Made in Asia 2024 kommer du kunna träffa kända internationella cosplayers i vårt helt nya område Cosplay Alley. Du kommer ha möjlighet att ta ett foto tillsammans med våra gäster och få en autograf, helt utan kostnad! Våra gäster kommer dessutom delta i intervjuer, workshops och andra roliga aktiviteter. Missa inte det här!

Våra gäster presenteras här inom kort – håll utkik!

KVAL TILL International Cosplay League (Solo & Duo)

Heroes Comic Con Stockholm Summer + Made in Asia är stolta över att presentera det helt nya svenska kvalet till International Cosplay League! Tävlingen har hållits i Spanien sedan 2017 och har stadigt vuxit med fler deltagande länder. 2023 deltog 33 deltagare och nu äntligen är Sverige med!

Tävlingen består av två olika format och kval:
ICL Solo: Solotävling inom craftsmanship (hantverk).
ICL Duo: Partävling inom craftsmanship (hantverk) och performance (framträdande).

Sista anmälningsdagen är den 14 april.

Heroes walk on - VISA UPP DIN COSPLAY PÅ SCEN

Lördag 4 maj är det dags för vår populära cosplay-show Heroes Walk On. Här kan du visa upp din cosplay-dräkt på scenen utom tävlan, eller bara bänka dig för att njuta av alla fantastiska kreationer. Eftersom detta inte är en tävling så går det jättebra att ha egen-skapade karaktärer, köpta cosplays och egna versioner av existerande karaktärer. Det går även bra att gå tillsammans i grupp eller att gå upp individuellt på scenen

Hur anmäler jag mig?
Vi samlas 60 minuter innan showen vid scenen. Där får ni en genomgång om hur uppvisningen kommer gå till, berätta för oss om vilken karaktär och från vilket verk ni cosplayar samt så får ni ert nummer i turordningen.. 

  • Dag och tid: Lördag 4 maj, kl 17:30–19:00
  • Plats: Heroes Main Stage
  • Uppsamling inför show: Heroes Main Stage, kl 16:30
  • Kontaktperson: Sam Anlér (mail: sam@narcon.se)
cosplayparad

COSPLAYPARAD TVÅ GÅNGER OM DAGEN

I samarbete med Swedish Garrison blir det cosplayparad inte mindre än två gånger om dagen! Alla i cosplay är välkomna att delta. Samling sker i entréhallen i god tid innan start. Paraden går sedan genom hela hallen. 

Cosplayparaderna kommer avgå dessa tider: 
Fredag: 15.00 och 17.00
Lördag: 13.00 och 15.15
Söndag: 12.30 och 15.00

COSPLAYPARAD

NJUT AV FANTASTISK
COSPLAY PÅ COMIC CON

Här kan du ta del av ett urval av all fantastisk cosplay på Comic Con genom åren.

FAQ

Inte alls! Vi uppmuntrar våra besökare att cosplaya, med eller utom tävlan.

Ditt vapen måste tillåtas enligt svensk vapenlag, och lagen om knivar och andra föremål.

I vapenlagen står bland annat vad som sägs om skjutvapen gäller också obrukbara vapen som i brukbart skick skulle räknas som skjutvapen.

Här kan du läsa polisens regler kring luftpistoler såsom soft airguns. Det är inte tillåtet att bära soft airgun på Comic Con.

I lagen om knivar och andra föremål står bland annat att det är förbjudet att ha knivar, stickvapen, skärvapen och andra farliga föremål på allmän plats. Exempel på knivar som inte är tillåtna kan vara svärd, karatepinnar eller sablar. Det är även förbjudet med spikar, skarpa kanter eller liknande på din cosplay.

Godkända props:
Om ditt vapen inte liknar någonting som kan vara farligt för andra (till exempel en kopia tillverkad i papier maché eller ) behöver du inte oroa dig för att bryta några av våra regler.

Föremål avsedda som leksaker för barn upp till 14 år (t.ex. en en-ton plastvattenpistol) är godkända.

Föremål som inte kan misstas för ett verkligt vapen (t.ex. en lightsaber från Star Wars eller en phaser från Star Trek) är också godkända i mässhallen.

Vapen på scen och under foto:
Det är förbjudet att ha ett utdraget svärd/kniv-replica i mässhallen. Under foton eller på scenen är det tillåtet att posera med ett vapen som är tillåtet enligt svensk lag men som inte bör vara draget i mässhallen.

Arrangören har rätt att när som helst kontrollera ditt vapen / replika för att se till att det följer alla regler ovan.

De flesta är gärna med på bild, men fråga innan och var respektfull! 

Ja, det finns ett dedikerat cosplayrum för de som cosplayar. Observera dock att utrymmet är begränsat och vi ansvarar inte för några ägodelar. Om man vill att ens ägodelar ska vara bevakat får man hänga in sina saker i garderoben.

Ja, det finns ett dedikerat cosplayrum där man kan byta om. Det kommer att vara högt tryck på detta rummet och vi rekommenderar att du kommer ombytt i största möjliga mån. 

UPPTÄCK MER PÅ COMIC CON

Scroll to Top