Cosplay SM-kval

DIREKTKVAL TILL SVENSKA MÄSTERSKAPEN I COSPLAY

På Heroes Comic Con Stockholm 2021 kommer två kvaltävlingar till Cosplay-SM att hållas. En på fredag den 5 november och en på söndag den 7 november. Dessa kvaltävlingar består av två kategorier: craftsmanship och performance. Det går bra att delta och vinna i ena eller båda två kategorierna. Domarna väljer ut en av dom tävlande som finalist till finalen 2022 baserat lika delar på hantverk och framträdande. Den som deltar i båda kategorierna har alltså större chans att bli utvald.

För att delta i SM-kvalet, anmäl dig här senast 24 oktober.

CRAFTSMANSHIP

Du går upp på vår catwalk till musik och visar upp din dräkt för publiken och domarna. Innan showen sker en “förbedömning” där du träffar domarna individuellt och presenterar din dräkt. Du bedöms utifrån hur välgjord din dräkt är och hur mycket den liknar originalet. Du måste ha skapat din dräkt själv men det är tillåtet med modifierade plagg och ett fåtal köpta plagg.

Regler för craftsmanship:

 • Tävlande skall ha gjort sin dräkt själv.
 • Det är tillåtet med modifierade plagg och ett fåtal köpta plagg i dräkten.
 • Dräkten skall vara skapad av personen som bär den under tävlingen.
 • Tävlande får inte ställa upp med dräkter som tidigare vunnit “Bästa cosplay” eller motsvarande i en stor cosplaytävling.
 • Så kallade ‘original characters’ är ej tillåtna, tävlande får bara delta med en karaktär som har en professionellt publicerad förlaga.
 • Det är tillåtet att göra genderbends (en omtolkning av karaktären som ett annat kön) och gjinkas (en omtolkning av en icke-mänsklig karaktär som en människa) samt fan art-versioner av karaktärer.

PERFORMANCE

Du genomför ett framträdande, mellan 90 och 150 sekunder, på scenen. Du bedöms utifrån hur bra framträdande är, din förmåga att berätta en historia, hur mycket ditt framträdande berör publiken och hur framträdandet lagts upp för att förmedla karaktären. Det finns möjlighet både att använda eget ljud och att visa video/animation/bild på en stor projektorduk/LED-skärm. Du behöver inte ha gjort din dräkt själv; det går bra att tävla med en köpt dräkt.

Regler för performance:

 • Tävlande måste själv kunna bära hela dräkten och alla tillhörande props av och på scen.
 • Framträdandet ska vara mellan 90 och 150 sekunder långt. Det får inte vara kortare eller längre.
 • Deltagaren har möjlighet att skicka in en video- eller ljudfil som spelas under framträdandet. Det går även bra att framföra repliker live med mick på plats.
 • Videofiler ska ha en sekund av ljudlös svart bild i början och slutet.
 • Ljudfiler ska ha en sekunds tystnad i början och slutet.

PRISER

Pris delas ut i kategorierna “Best Craftsmanship” och “Best Performance”. Domarna väljer därtill ut en av vinnarna i respektive kvaltävling som finalist till Cosplay-SM 2022 baserat lika delar på hantverk och framträdande.

Läs mer om Cosplay-SM här.

Scroll to Top