Eldbarnet har vunnit Selmapriset 2023!

Juryns motivering till Selmapriset:

I Eldbarnet följer vi en ung kvinna som är på flykt. Som glädjeryttare och juokiluer har Vivya aldrig tagit något på allvar, men när hennes hem attackeras får hon plötsligt ansvar för att stoppa invasionerna ‒ och hon kunde inte vara mindre förberedd. Med ett snabbt ryck slår författaren Elisabeth Berglund upp dörrarna för denna spännande historia. Vi följer en huvudkaraktär som är helt fel för sin uppgift, men ändå tvingas till sitt yttersta för att göra vad som är rätt. 

Eldbarnet är en välkomponerad fantasyroman med en blandning av klassiska drag och unika kulturer. Världsbygget är skickligt gjort och bjuder i många fall på omvända könsroller med matriarkala strukturer. Genom gestaltningar målar författaren upp dynamiska folkslag med förtrollande maträtter och uppfriskande särdrag.

Det finns ett ständigt driv som håller spänningen uppe, relationerna växer fram i takt med konflikterna och de övernaturliga inslagen känns självklara. Språket håller dessutom en lättsam ton som gör de okända fenomenen enkla att ta till sig. Allt samtidigt som Vivya vänder och vrider på sig för att forma sig efter uppgiften.

Eldbarnet är ett verk som visar på stor förståelse för fantasyromanens grundkomponenter. Allt man kan göra är att längta efter uppföljaren!

Produkter

Nyheter

Jobbannonser

Kontaktinformation

Skicka oss ett meddelande

Scroll to Top