Årets Bästa Böcker 2020

årets bästa böcker

Få saker är lika fantastiska som en härlig bok man inte kan slita sig ifrån. Därför bad vi våra vänner på SF Bokhandeln att sammanfatta bokåret 2020 på tema fantasy och science fiction. Nedan hittar du några riktiga guldkorn till boktips! 

Fantasy-romanen Piranesi, skriven utav Susanna Clarke, var en av årets mest efterlängtade titlar bland såväl fantasyläsare som Science Fiction Bokhandelns-anställda. Boken är ganska annorlunda från Clarkes tidigare verk, men historien bjuder in till en riktigt mysig och stämningsfull läsning. Här får du följa med Piranesi genom hans anteckningar när han utforskar det oändliga(?) huset som han lever i. Om du vill ha en bok med vackert språk och stämningsfull uppbyggnad är detta boken för dig. Rekommenderas!

Memory Called Empire är en imponerande debutroman ifrån den amerikanska författaren Arkady Martine. Här får du följa Mahit Dzmare, som arbetar som ny ambassadör för en liten gruvkoloni, medan hon navigerar de farliga politiska farvattnen som omger rymdimperiets huvudstad. Hennes föregångare har dött under mystiska omständigheter. Mahit bär på en hemlighet som kan få stora konsekvenser, både för henne och för hennes hemkoloni. Frågan är, kommer hon klara av sitt uppdrag eller ej? Detta är en mycket välskriven och spännande science fiction-roman. Boken planeras få en uppföljare under 2021 och vi längtar redan.

Allt fler svenska förlag får upp ögonen för att översätta klassisk science fiction till svenska. Ett av verken som fått en uppdaterad svensk översättning i år är De obesuttna, skriven av Ursula K LeGuin. “The Dispossessed”, som originalet heter, är en lågmäld men eftertänksam betraktelse över anarkism och kapitalismens system. Det här är en av Le Guin’s bästa böcker och den kommer med en text som aldrig tappar sin poetiska ton eller medkänslan för romanens personer. Denna nya svenska utgåva innehåller novellen “Dagen före revolutionen”, förord av Karin Tidbeck och vackra illustrationer. De obesuttna är en starkt rekommenderad roman som efter många års uppehåll nu finns i fräsch svensk översättning igen. Översättningen är gjord av Gunnar Gällmo.

4. The Invisible Life of Addie LaRue
av V E Schwab

Historien tar sin början i Frankrike 1714. I ett ögonblick av desperation sluter Addie La Rue en pakt med självaste djävulen och hon byter sin själ emot odödlighet. Men allt kommer med ett pris. Djävulen tar bort hennes plats i världen och förbannar henne att för alltid bli glömd av alla. Hennes enda följeslagare är nu djävulen som besöker henne en gång om året, på årsdagen av deras avtal. Allt känns hopplöst tills en dag, i en bokhandel på Manhattan, när Addie träffar någon som faktiskt känner igen henne. Denna fantasy-roman, skriven av V E Schwab, bjuder in till mycket underhållande och härlig läsning.

5. Imperiets Arvingar
av Oskar Källner & Karl Johnsson

Spänn fast säkerhetsbältet, för nu är det dags för en storslagen rymdresa! Oskar Källners och Karl Johnssons berättelser om syskonen Alices och Elias som reser ut i rymden för att finna sin mor är både underhållande och välgjord. Bokserien är skriven för läsare i åldern 9–12 år, men även vuxna kommer uppskatta dessa berättelser. Böckerna är fyllda med fartfyllda äventyr och skrämmande möten. Kapitlen är korta och lättlästa med mycket dialog. Under 2020 har det kommit hela tre delar av Imperiets Arvingar och vi på Science Fiction Bokhandeln ser redan nu fram emot många fler äventyr från detta författarpar.

Dela

Senaste Nyheterna

Följ oss!

Scroll to Top