World Cosplay Summit-kval (Duo-tävling)

Comic Con Stockholm är stolta över att för fjärde året i rad få presentera det svenska kvalet till World Cosplay Summit, världens största cosplaytävling! Tävlingen har hållits i Nagoya sedan 2003 och har stadigt vuxit med fler deltagande länder. 2016 deltog 30 länder och 2017 ännu fler.

Formatet på tävlingen kommer vara en performance-tävling för par, samma format som final-tävlingen i Nagoya. Vinnarna av kvalet kommer att belönas med en resa till Nagoya där de får boende och mat betald (värde cirka 20 000 kr!), och får tävla mot alla andra länders vinnande team. Vi hoppas att ni är lika peppade som vi att få visa upp vad Sverige går för i världens största cosplay-event!

Delta i tävlingen

Vill du delta i tävlingen? Kul! Köp en biljett av motsvarande typ här. Sista anmälningsdag är 28:e augusti. När biljetterna har sålt slut kommer alla som köpt en biljett att kontaktas via mail med mer specifik information om tävlingen och de datum/tider som gäller. Då kommer också mer information om de tekniska möjligheterna som finns och möjligheten att ställa frågor kring allt som rör tävlingen. Kvalet förhåller sig till de regler som är uppsatta av WCS och det rekommenderas att alla deltagare läser igenom dessa innan de köper sin anmälningsbiljett. Observera att utöver cosplaybiljetten behövs ordinarie entrébiljett till Comic Con Stockholm. Den hittar du här

Dag: Söndag den 17:e september
Tid: 17.00-18.00
Ansvarig: Sabina Mårdenkrans
Max antal deltagande par:  15
Förbedömning: Förbedömningsrum för tävlande
Omklädning/förvaring för deltagare: Omklädningsrum för tävlande
Obligatorisk repetition på scen: Lördag 16:e september 09.00-11.00
Samlingsplats innan showen: Vid scenen

Regler för deltagande i tävlingen:

Mer information och regler för tävlingen skickas ut till de 15 par som har köpt en biljett. Här kommer endast info gällande tider, logistik o.s.v.

 • Max 15 par tävlande. Paret anmäler sig genom att köpa en biljett till kvalet, och det är först till kvarn som gäller. Endast en ur det tävlande paret behöver köpa en duo-biljett för att båda ska få ställa upp.
 • Tävlande skall framföra ett performance som är mellan 30–150 sekunder långt.
 • Tävlande ska ha gjort sin dräkt själv; arbetsbördan för dräkterna får fördelas fritt mellan det tävlande paret.
 • Tävlande måste cosplaya från en japansk anime, manga, spel eller visual novel.
 • Tävlande får inte ha cosplay baserat på fanart, doujinshi, live action eller genderbends. Originalkaraktärer tillåts ej.
 • Tävlande måste vara svensk medborgare fyllda 18 år, samt ha möjlighet att färdas till Japan i slutet av Juli – Augusti 2018.

Regler för deltagande i Nagoya (gäller ej under kvalet):

 • Inför finalen skall 3 stycken dräkter förberedas per person. 1 för parad, 1 för uppvisning och 1 för media-framträdanden.
 • Alla dräkter måste härstamma från japanska verk. Dräkterna måste ej vara nya utan det är fullt tillåtet att använda gamla verk.
 • För uppvisningen så behöver parets dräkter vara ifrån samma ursprungsverk. Det finns även speciella regler kring förbud mot cosplay från vissa serier. Det vinnande paret kommer få mer information om det här.
 • Comic Con tillsammans med WCS står för kostnaden av ens resa till Japan samt för boende och mat under hela ens vistelse i Nagoya.
 • Den totala vikten för bägge deltagarnas dräkter, props och utrustning får inte överskrida 40 kg.
 • De props man tar med upp på scenen får ej överstiga 10 kg samt dimensionerna: 2100 millimeter (mm) i höjd, 2100 mm i längd, 900 mm i djup. Man får endast ha 3 stycken scenprops med sig.
 • Deltagarna skall förbereda sin musik så att den kan skickas in till WCS minst en månad innan tävlingen. Med denna skall man även skicka med ett kort manus för att förklara vad man kommer framföra. Det är inte tillåtet att använda voice-acting hämtat ur andras verk i sitt framträdande.
 • Vidare information om finalen går att finna på den officiella hemsidan för WCS.

Biljetterna finns tillgängliga på kippu.events/sv/event/55/comic-con-stockholm-2017. Har du några frågor gällande kvalet till World Cosplay Summit? Hör av dig till sabina@narcon.se!